Comenius

Sharing Traditions, Creating Unity!

2012-14

 

Finland

 

Ευρωπαικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2012 και θα διαρκέσει 2 χρόνια. Συνεργάζονται 10 σχολεία απο 10 χώρες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του προγράμματος:

http://32ndcomenius.weebly.com

 

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος από το λογότυπο του comenius:

comenius logo

 

Ταξίδια στο χρόνο και στο χώρο

2007-08 & 2008-09

 

boat

 

 

Οι εταίροι μας:

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

26 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου 2006 : ΠΑΤΡΑ

Patra visit set

'Ολα ξεκίνησαν το Νοέμβριο 2006, σε μία προπαρασκευαστική επίσκεψη που διοργανώθηκε στην Πάτρα καθώς το σχολείο μας ήταν το συντονιστικό σχολείο του προγράμματος. Μετά από πρόσκλησή μας, εκπρόσωποι των 7 σχολείων (συμπεριλαμβανομένου και ενός σχολείου στον Τάραντα της Ιταλίας που όμως τελικά δεν εγκρίθηκε) επισκέφτηκαν το σχολείο μας με σκοπό να συζητήσουμε το πρόγραμμα και να συντάξουμε την αίτηση προς τις Εθνικές Αρχές του κάθε κράτους. Οι αιτήσεις έγιναν και το πρόγραμμα εγκρίθηκε για τα 7 από τα 8 σχολεία που έκαναν την αίτηση. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2007 με διάρκεια 2 χρόνων.

 

Συνάντηση για το πρόγραμμα στο Bolton, Μεγάλη Βρετανία

(Νοέμβριος 2007)

Bolton visit set

Η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων όλων των σχολείων αφού ξεκίνησε το πρόγραμμα έγινε στην Αγγλία. Κύριος στόχος η συζήτηση για τις δραστηριότητες της πρώτης χρονιάς, τα τελικά προϊόντα της πρώτης χρονιάς, η έναρξη της αλληλογραφίας των μαθητών και η δημιουργία των συνθηκών που θα οδηγούσαν σε μία αποτελεσματική και πετυχημένη υλοποίηση του προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί του Αγγλικού σχολείου μας ξενάγησαν στο σχολείο και την πόλη τους και μας μίλησαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της πατρίδας τους αλλά και για την προσπάθειά τους να χαρακτηριστούν ?Διεθνές Σχολείο?.

 

boy girlΟι 2 ήρωες

Μετά από διαγωνισμό που έγινε στο κάθε σχολείο, επιλέχτηκαν οι 2 ήρωες, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που θα αντιπροσώπευαν το κάθε σχολείο και θα παρουσίαζαν τις εργασίες των μαθητών. Οι δικοί μας ήρωες ήταν η Ειρήνη και ο Αλέξανδρος, σχεδιασμένοι από την Αγγελική Ρ. της ΣΤ' τάξης.

 

european times

European Times Η εφημερίδα των μαθητών, όπου περιέγραφαν τις σχολικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Το κάθε σχολείο έστελνε ένα τουλάχιστον τεύχος το μήνα, μία σελίδα με φωτογραφίες και σύντομα κείμενα. Έτσι συνεχώς μαθαίναμε τα νέα όλων των σχολείων!

Spyros louisPowerPoint Παρουσιάσεις Τον πρώτο χρόνο του προγράμματος οι μαθητές κάθε σχολείου ετοίμασαν και έστειλαν 3 παρουσιάσεις με θέματα 'Διάσημα Πρόσωπα', 'Παραδόσεις' και 'Τέχνες' της πατρίδας τους.

 

Χριστούγεννα 2008

Christmas Comenius set

Τα Χριστούγεννα 2008 αποφασίστηκε η γιορτή των Χριστουγέννων να είναι αφιερωμένη στο πρόγραμμα Comenius που υλοποιούσε το σχολείο μας. Έτσι το θέμα της γιορτής ήταν τα διαφορετικά έθιμα που έχουν για αυτές τις γιορτές οι χώρες με τις οποίες συνεργαζόμασταν.

 

Αλληλογραφία  Το κάθε τμήμα του σχολείου είχε αλληλογραφία με κάποιο άλλο τμήμα από ένα σχολείο εταίρο. Αντάλλαξαν γράμματα, εργασίες, φωτογραφίες και άλλο υλικό. Αρκετοί μαθητές συνέχισαν αυτή τη φιλία και μετά το τέλος του προγράμματος, ελπίζουμε για πολύ καιρό ακόμη!

 

Επίσκεψη στην Πάτρα 2 Αγγλιδων εκπαιδευτικων

Noreen visit set

Τον Απρίλιο του 2008 επισκέφτηκαν το σχολείο μας 2 Αγγλίδες εκπαιδευτικοί, η κυρία Norreen Collins, η Διευθύντρια του Αγγλικού σχολείου και η κυρία Elaine Marchmant. Κατά την επίσκεψή τους ξεναγήθηκαν στις τάξεις και μίλησαν με τα παιδιά. Τους είπαν για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Αγγλία και απάντησαν σε ερωτήσεις τους. Επίσης δίδαξαν ένα παραδοσιακό αγγλικό χορό ?Morris dance? και το τραγούδι του Ρομπέν των Δασών!

Συνάντηση για το πρόγραμμα στο Sanlucar de Barrameda, Ισπανία

spanish visit set

Η δεύτερη συνάντηση για το πρόγραμμα έγινε στην Ισπανία το Μάιο 2008. Ο κύριος σκοπός ήταν η αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της πρώτης χρονιάς καθώς και η συζήτηση για πιθανά προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει και η προσπάθεια εξεύρεσης μίας λύσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μάλιστα ήταν κοινό στα περισσότερα σχολεία ήταν η έλλειψη χρόνου εξαιτίας των απαιτήσεων των αναλυτικών προγραμμάτων. Συζητήθηκαν επίσης οι δραστηριότητες της δεύτερης χρονιάς. Προς τιμή της επίσκεψης, οι Ισπανοί συνάδελφοι είχαν οργανώσει Ολυμπιακούς αγώνες με συμμετοχή των 7 χωρών-εταίρων (όπου οι Ισπανοί μαθητές που εκπροσωπούσαν την Ελλάδα κέρδισαν τη δεύτερη θέση!!). Επίσης έγινε ένα κουίζ με θέματα από το πρόγραμμα και τις 7 χώρες. Μας ξενάγησαν στην πόλη τους και στην ευρύτερη περιοχή και μας μίλησαν για τον τρόπο ζωής και εργασίας τους.

 

Επίσκεψη στο Saasveld, Ολλανδία

Dutch visit set

Τον Αύγουστο 2008 δύο εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα και δύο από την Ισπανία επισκέφτηκαν το σχολείο της Ολλανδίας. Το να ζεις και να διδάσκεις σε ένα ξένο σχολείο είναι μία εκπληκτική εμπειρία. Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πατρίδα μας και το σχολείο μας, να τους μάθουμε ένα ελληνικό τραγούδι και να τους βάλουμε να παίξουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που φτιάξαμε με στοιχεία από την Ελλάδα. Είδαμε τον τρόπο που εργάζονται στο σχολείο και τον τρόπο που ζούνε στη χώρα αυτή!

Ιστορικό παραμύθι

Το κάθε σχολείο στέλνει τους 2 πρεσβευτές του σε μία χρυσή εποχή της Ιστορίας της χώρας του. Οι μαθητές μέσα από το παραμύθι και τις περιπέτειες των ηρώων τους περιγράφουν την Ιστορία τους και μαθαίνουν για την Ιστορία άλλων χωρών.

Η Mari και ο Juri πήγαν στον 13ο αιώνα στην Εσθονία. 

Η Anne και ο Pieter πήγαν στο 1647, τη χρυσή εποχή της Ολλανδίας. 

Οι Ισπανοί Carmen και Pepe πήγαν στο 1492, τη χρονιά της ανακάλυψης της Αμερικής. 

Οι Βέλγοι Eugenie και Guillaume πήγαν στο κάστρο Vesves το Μεσαίωνα.

Η Rose και ο Charlie πήγαν στο 1519, την εποχή των Τυδώρ στην Αγγλία. 

Η Ewa και ο Tomek πήγαν στην Πολωνία του 16ου αιώνα. 

Συνάντηση για το πρόγραμμα στην Torma, Εσθονία

estonian visit set

Η πρώτη συνάντηση για το πρόγραμμα της δεύτερης χρονιάς έγινε στην Τόρμα της Εσθονίας, ένα μικρό χωριό με ένα πανέμορφο σχολείο και ένα ολοκαίνουργιο γυμναστήριο. Οι δραστηριότητες της δεύτερης χρονιάς του προγράμματος συζητήθηκαν με λεπτομέρεια και τέθηκε το χρονοδιάγραμμα για αυτές.

 Επίσκεψη στην Πάτρα

 belgian set

Το Φεβρουάριο 2009 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε 2 Βέλγους εκπαιδευτικούς, τους κ.κ. Phillipe Dholen και Jean-Pierre Mazy. Στην χώρα μας ήρθαν για πρώτη φορά και έτσι τους ξεναγήσαμε στην πόλη μας και στην Ολυμπία. Είχαν προετοιμάσει μία παρουσίαση της χώρας τους, της πόλης τους Ciney και του σχολείου τους. Επίσης μέσα από το Skype, οι μαθητές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσουν ζωντανά με τους φίλους τους στο Βέλγιο. Κατόπιν έδειξαν στα παιδιά ένα άθλημα που παίζουν στο σχολείο τους, το kinball, με μία τεράστια μπάλλα! Ήταν πολύ διαφορετικό αλλά και ενδιαφέρον!

 

Μηνιαίες Αναφορές

Κάθε μήνα το κάθε σχολείο έστελνε μία αναφορά με τις δραστηριότητες που γίνονταν σχετικά με το πρόγραμμα. Έτσι όλοι οι συνεργάτες μάθαιναν για τα άλλα σχολεία και έπαιρναν ιδέες που μπορούσαν να υλοποιήσουν και στο δικό τους σχολείο. Αυτή η επικοινωνία βοήθησε στην καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος καθώς η σταθερή επικοινωνία ανάμεσα στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς εξασφάλιζε την αποτελεσματική συνέχεια του προγράμματος.

 

Επίσκεψη στην Πάτρα

 

polish spanish set

 

Τον Απρίλιο 2009 επισκέφτηκαν το σχολείο μας εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Ισπανίας και της Πολωνίας. Ο σκοπός της επίσκεψης αυτής ήταν να γνωρίσουν το σχολείο μας αλλά και να κάνουν κάποια μαθήματα. Οι Ισπανοί συνάδελφοί μας έκαναν μία PowerPoint παρουσίαση του σχολείου τους και της περιοχής τους. Σε κάποιους άλλους μαθητές έδειξαν πώς χορεύεται το φλαμένκο, ο παραδοσιακός πασίγνωστος Ισπανικός χορός. Σε άλλους μαθητές οι Ισπανοί εκπαιδευτικοί δίδαξαν κάποιες Ισπανικές λέξεις. Και πάλι ακολούθησε ένα ερωτηματολόγιο-κουίζ το οποίο απάντησαν τα τμήματα σε ομάδες. Οι Πολωνοί συνάδελφοί μας ξεκίνησαν από το εργαστήριο των υπολογιστών, όπου οι μαθητές του ΣΤ1 μίλησαν και είδαν παιδιά του Πολωνικού σχολείου, με μερικά από τα οποία έχουν αλληλογραφία εδώ και 2 χρόνια. 

Συνάντηση για το πρόγραμμα στην Zambrow, Πολωνία

poland set

Τον Μάιο 2009 έγινε στην πόλη Ζαμπρόβ της Πολωνίας η τελική συνάντηση για το πρόγραμμα με εκπροσώπους όλων των σχολείων εταίρων. Στο Πολωνικό σχολείο έγινε μία εκδήλωση λήξης του προγράμματος με αναφορά σε όλες τις εργασίες και δραστηριότητες που είχαν γίνει καθώς και με ένα κουίζ με ερωτήσεις σχετικές με τις χώρες, τα σχολεία και τις εργασίες. Οι εκπαιδευτικοί έκαναν μία αξιολόγηση του προγράμματος και συζήτησαν μελλοντικά σχέδια και συνεργασίες.

Τελική εκδήλωση προγράμματος

show comenius set

Στο τέλος της δεύτερης χρονιάς του προγράμματος, η εκδήλωση λήξης ήταν αφιερωμένη στο πρόγραμμα. Ο ήρωας Καραγκιόζης ταξιδεύει στην Ευρώπη και συναντά ήρωες άλλων χωρών, των εταίρων μας. Αρχικά πηγαίνει στην Εσθονία όπου συναντά παιδιά να χορεύουν έναν εσθονικό χορό, δημοφιλή στα σχολεία εκεί. Κατόπιν προχωρά προς την Πολωνία όπου συναντά τον λαϊκό ήρωα Γιάνουσεκ, αυτόν που βοηθούσε τους φτωχούς ενάντια στους καταπιεστές. Κατόπιν συναντά τον Άγγλο Ρομπέν των Δασών που αγωνίζεται ενάντια στον Σερίφη του Νότιγχαμ, τον Βέλγο Τεν Τεν που έχει μπλέξει σε μία περιπέτεια, τον Ολλανδό Χανς Μπρίνκερ που έσωσε την πόλη του από πλημμύρα και τον Ισπανό Δον Κιχώτη. Οι μαθητές του σχολείου έπαιξαν αυτές τις ιστορίες, τραγούδησαν Ολλανδικά τραγούδια και χόρεψαν ξένους και ελληνικούς χορούς. Ήταν μία μοναδική βραδιά, πολύ ξεχωριστή!

Επίσκεψη στο Bolton, Αγγλίας

 Bolton2 set

 

Τον Ιούλιο 2009 εκπαιδευτικοί από το ελληνικό σχολείο επισκέφτηκαν το αγγλικό σχολείο στο Μπόλτον της Αγγλίας. Εκεί δίδαξαν έναν ελληνικό χορό και παρουσίασαν τη χώρα μας και το σχολείο μας. Τα παιδιά της μεγαλύτερης τάξης έπαιξαν το επιτραπέζιο παιχνίδι που είχαμε ετοιμάσει και είδαν και σε βίντεο την εκδήλωση λήξης που είχαμε στο σχολείο μας. Για άλλη μία φορά συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και μετά τη λήξη του προγράμματος!

 

Επίσκεψη στην Πάτρα 12, 13, 14, 15 και  16 Φλεβάρη 2014

 

Τον Φλεβάρη του 2014 επισκέφθηκαν το σχολείο μας εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες από διάφορα σχολεία της Ευρώπης. Ο σκοπός της επισκεψής τους είναι αφενός να γνωρίσουν το σχολείο μας και αφετέρου να κάνουν ή να συμμετέχουν και σε κάποια μαθήματα. Οι δράσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εορτολόγιο

Καιρός

Επισκέπτες

Σήμερα0
Από 12/11/125206

Kubik-Rubik Joomla! Extensions